011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

Vinterdäck

Vinterdäck

Allt du behöver veta om Vinterdäck

För att ett par däck ska räknas som vinterdäck måste de vara särskilt framtagna för just det ändamålet, det vill säga för att kunna användas under vinterhalvåret. Vinterdäck har en djupare mönstring, eller dubbar, tillsammans med en unik gummiblandning som ger vinterdäcken dess unika egenskaper. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, vi rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter.

Däcken ska vara märkta med M- och S-kombinationer för att räknas som godkända. Det finns idag inga däck som fungerar som Året-runt-däck i Sverige, även om vissa marknadsför sig så.

Hos oss hittar du alltid de bästa vinterdäcken, oavsett om du kör i slask, snö eller på barmark. Vi hjälper dig att ta ett klokt beslut, för både bilen, plånboken och miljön – vare sig du önskar däck eller något annat. Välkommen!

Tips!

Ett bra knep för att uppskatta djupet på ett däckmönster är att använda sig av en 5-krona som referens. En 5-krona mäter nämligen 3 mm mellan toppen på femkronorssymbolen och kanten.

Vanliga frågor

Vad är ett vinterdäck?

Vinterdäck har en gummiblandning som är konstruerad för låga temperaturer och har därför bland annat en mjukare gummiblandning än sommardäck. Av säkerhetsskäl är det inte lämpligt att köra på vinterdäck under sommaren – dessutom slits de mjuka vinterdäcken väldigt snabbt vid körning under sommarhalvåret. Allrounddäck eller Året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. Med tanke på din säkerhet rekommenderar vi på Däckland inte att du monterar sådana däck på ditt fordon, om du kör i vårt nordiska klimat.

Ska jag ha vinterdäck med dubbar eller utan?

Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de för i regel mer oväsen på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck.

Att dubbdäck drar mycket mer bensin än dubbfria däck stämmer inte. Skillnaden är marginell, men däremot påverkar lufttrycket bränsleförbrukningen i mycket högre grad. Ett vinterdäck som fungerar optimalt i alla väglag finns inte. Det viktigaste är att du kör med förnuftet och anpassar din körning utifrån det väglag som råder.

Vad för däck passar min bil bäst?

Försök att välja de vinterdäck som passar dina körförhållanden. Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbdäck oftast det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däcksorterna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag.

Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt.

När ska jag använda vinterdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag.

Dubbade däck får du köra mellan 1 oktober – 15 april om väglaget kräver det, vilket även kan förlängas om vinterväglag råder. I ett fåtal städer råder det förbud mott dubbdäck vilket kan vara bra att kolla upp.

Till toppen