011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

011-18 10 58

Däckland i Norrköping

info@dackland.se

Sommardäck

Sommardäck

Allt du behöver veta om Sommardäck

Det är inte bara däcket i sig och dess grundegenskaper som påverkar hur säker din körning är. Det handlar om att ha tillräckligt mönsterdjup på dina sommardäck, rätt hjulinställning och lufttryck samt anpassad hastighet.

Enligt lag bör ett sommardäck ha ett däckmönster på minst 1,6 mm, men vi rekommenderar att helst ha från 3 mm och uppåt. För litet mönsterdjup på sommardäck har en stark negativ påverkan när man bromsar på blött underlag, och ökar risken dramatiskt för vattenplaning.

Vi vet att det kan vara svårt att navigera bland alla valmöjligheter, men vi på Däckland hjälper dig gärna att hitta rätt sommardäck utifrån din körstil och bilmodell. Kontakta oss, så hjälper vi dig!

Tips!

Ett bra knep för att uppskatta djupet på ett däckmönster är att använda sig av en 5-krona som referens. En 5-krona mäter nämligen 3 mm mellan toppen på femkronorssymbolen och kanten.

Vanliga frågor

Vad är ett sommardäck?

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. För att hitta rätt dimension till din bil kan du läsa i bilens registreringsbevis – eller se efter vilken dimension som sitter på bilen nu.

Hur väljer jag rätt sommardäck?

För de flesta människor är nya sommardäck ett nödvändigt ont. Det kan vara svårt att känna skillnad på olika sommardäck så länge inte något oförutsett händer. Men om det gör det, är det viktigt att rätt sommardäck sitter på bilen.

Om det känns svårt att själv reda ut vilka däck som bäst passar för din bil och körstil, hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Vad har sommardäck för livslängd?

Livslängden på ett sommardäck är svår att beräkna. Många faktorer spelar in och dagens moderna bilar med högre vikt än förr, starkare motorer och mer avancerade hjulupphängningar ställer höga krav på däckens slitagemotstånd. Däcktillverkarnas strävan efter lång livslängd konkurrerar också med utvecklingen mot bättre grepp, högre komfort och lägre rullmotstånd. Bästa sättet för dig som bilist att försäkra dig om längsta livslängd på dina sommardäck är att kontrollera lufttrycket ofta, låta kontrollera hjulinställningen regelbundet och köra varsamt.

Vad menas med miljödäck?

Pirelli är med sitt Cinturato Blue en av få sommardäck där några storlekar fått AA, dvs högsta betyg i lågt rullmotstånd i kombination med hösta betyg i broms på vått underlag. Detta har Naturskyddsföreningen uppmärksammat genom att sätta upp sommardäcket Pirelli Cinturato Blue på sin exklusiva Top Ten Sverige-lista. Energimärkningen tar däremot bara upp en liten del av hela bilden. Det är många fler egenskaper hos sommardäcket som får påverkan på miljön.

Hur fungerar Året-runt-däck?

Vid låga temperaturer blir gummiblandningen i ett sommardäck för hårt för att fungera på ett optimalt sätt, och därför passar det inte för körning under vintern. Det motsatta gäller om du försöker köra på dina vinterdäck under sommaren. Allrounddäck eller Året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. Med tanke på din säkerhet rekommenderar vi på Däckland inte att du monterar sådana däck på ditt fordon, om du kör i vårt nordiska klimat.

När ska jag använda sommardäck?

Du kan byta till sommardäck efter den 31 mars, och de ska vara bytta senast 16 april. Vissa undantag kan göras vid rådande vinterväglag.

Till toppen